Arrangementer

Aabenraa Kunst & Musikforening arrangerer udstillinger, kunstforedrag og koncerter i Aabenraa

 

Seneste nyheder om arrangementer i Aabenraa:

2013 Sept LUCKY PIECES

Skrevet af Administrator. Sendt til Arrangementer

Kunstmuseet Brundlund Slot åbner den 14. september kl. 14 udstillingen LUCKY PIECES med værker af Mette Winckelmann.

 

 

Mette Winckelmann er født i 1971 i Sønderborg og opvokset på Als. De sidste par år har hun fået stigende fokus nationalt, som internationalt. Hun var i år nomineret til en af verdens største kunstpriser Carnegie Art Award i Stockholm - og er af Statens Kunstfond særligt udvalgt til at forestå et stort prestigeprojekt rundt om Viborg Kunsthal.

 

Nu har hun sin første store solo museumsudstilling på museet for sønderjysk kunst: Kunstmuseet Brundlund Slot.

 

Brundlund Slot har i kunstneren Mette Winckelmanns hænder undergået en total forandring. Til slottet har kunstneren fået fremstillet tæpper, og på 1. sal er vægge smukt beklædt med nyfortolkninger af gobeliner.

 

Mette Winckelmann er uddannet fra Kunstakademiet i 2003. Kunstnerisk arbejder hun gennemgående med det abstrakte motiv i maleri, tekstiler, collager og installationer, der ofte tager udgangspunkt i forståelser og opfattelser af fremmedhed, køn, identitet og mødet mellem modsætninger. Hendes tilhørsforhold til sønderjyske traditioner integreres ofte i hendes kunst – hvad enten der er tale om citater fra det sønderjyske kaffebord eller gamle alsiske husmodertraditioner; øens kvinder gemte alle stofrester og syede dem senere sammen til tæpper og sengetæpper – en praksis Mette Winckelmann i høj grad bevidst trækker på. Provokeret af kunstens hierarkiske inddeling – tekstiler har lavere rang end maleri – blander hun de forskellige elementer og udfordrer derved gyldigheden af det klassiske hierarki.

 

En gennemgående inspirationskilde er netop det klassiske patchwork, der med sine geometriske mønstre og sit universelle sprog ofte danner forbillede i de enkelte værker. Med udstillingen Lucky Pieces bliver patchworkprincippet endog yderligere udvidet og får en ny dimension: Slottet er i sig selv et stykke patchwork. Siden dets grundlæggelse i 1411 er det utallige gange blevet ombygget og tilpasset til nye behov, og i sin nuværende form afspejler det på kalejdoskopisk vis sin over 600 år lange historie. I sin udstilling her forholder Mette Winckelmann sig til slottets arkitektur med sine specifikke rumindretninger og væver sine egne arbejder sammen med dette arkitektoniske patchwork.

 

Dette gør sig også gældende i udstillingens første – og største – værk. I parken mødes man af et mønster af mursten, der alle stammer fra et nedrevet missionshus i Haslev. De hårdtbrændte mursten fra facaden, som tidligere udgjorde den arkitektoniske ramme om menneskene med det formål at udbrede deres tro og deres intentioner i ord og gerning, er nu bredt vandret ud i slotshaven. Der er præcis 602 mursten – en for hvert år siden slottets grundlæggelse i 1411. Et af de spørgsmål, der bliver udforsket med dette arbejde i slotshaven, er, om og i hvor høj grad de energier, som er indlejret i de gamle mursten, på en eller anden måde kan overføres til beskueren, måske som en stemning, som nogle tanker eller på anden måde.

 

Lucky Pieces ’blender’ Mette Winckelmanns værker bogstaveligt talt ind i hele slottet. Fra caféen, hvor man indtager sin te og kaffe i hendes geometriske, rå lerkopper over fangehullet i kælderen til tårnet på 2.sal, hvor man på den opvarmede flisebænk afslutningsvis kan sidde i stilhed og tænke, mens man skuer ud over parken. Selv badeværelset har kunstneren indtaget med en flisevæg.

 

At Mette Winckelmann også har et forbillede i sin forgænger Franciska Clausen fremgår i museets café, hvor Winckelmann har indgået dialog med Clausen. Med sit udspring i Archipenkos og Légers kubisme udviklede Clausen sidst i 20’erne sit eget geometriske formsprog – og de 80 års forskel til trods, er det kunstneriske fællesskab de to kvinder imellem tydeligt.

 

 

 

Udstillingen vises på Kunstmuseet Brundlund Slot indtil d. 19. januar 2014.

Tirsdag – søndag 11-17

Fra 1. oktober

Tirsdag – søndag 13-17

 

 

Udstillingen er støttet af:

Statens Kunstråds Billedkunstudvalg

Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond

Knud Højgaards Fond

Augustinus Fonden

Fabrikant Mads Clausens Fond

Sydbanks Fonde

Beckett-Fonden

Montana

 

 

Set og sket før 2010: